вторник, 20 януари 2015 г.

Trakijska kupolna grobnica - Pomorie

Тракийска куполна гробница в Поморие

Хероон в гр. Поморие



 

      Предполага се, че тази гробница е представлява един от най-късните тракийски паметници по българските земи. Датирана е към 2 до 4 век от новата ера и е съчетание на тракийска архитектура и и римски строителни техники. Според мнения на специалисти, обекта не е бил само гробница, но се е използвал и като култов храм ( Хероон - мавзолей) за различни религиозни обреди. На 200 м. от могилата е открита друга гробница на тракийската лечителка и жрица Лесескепра както и още една гробница с от части запазени стенописи. 


     Гробницата се намира в местността Кухата могила, както е известна сред местното население и е призната за световен паметник на културата, който е посещаван всяка година от хиляди български и чужди туристи. Изградена е от две предверия, коридор (дромос) и кръгла централна камера с диаметър при основата 11,6 м.. В средата на камерата има носеща куха кръгла колона, която се разширява като гъба, достигайки тавана. Във вътрешността на колоната е имало изградена спираловидна стълба. Това е архитектурно решение, което прави обекта уникален за тракийския период. На отделни участъци е запазена хоросанова мазилка, от което може да се предполага, че от вътрешна страна е била измазана и украсена със стенописи. На свода има 3 щахти, вероятно служили за вентилация. В стената на камерата са изградени и 5 ниши, в които се предполага че са се поставяли урни с праха на мъртвите, идоли, дарове за боговете или скулптури. 




     Римски саркофаг, донесен от друга част на Поморие. 



       Този уникален тракийски храм се намира точно на входа за Поморие по пътя за Бургас и е отворен за поситители, 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Trakijska kupolna grobnica - Pomorie

Тракийска куполна гробница в Поморие Хероон в гр. Поморие         Предполага се, че тази гробница е представлява един от най-...