неделя, 18 септември 2011 г.

Църква Свети "Теодор Тирон", Стара Загора

Църква Свети "Теодор Тирон", Стара Загора



     Легендите разказват за един княз, управител на областта на име Княз Цолю , по времето на цар Борис . Той имал чудно красива дъщеря, Цветана, но тя била болна от много тежка болест. Минавали години и всякакви лечители се опитвали да я излекуват, но без успех. Тогава при една битка при княза попаднали лечители-християни, като пленници и обещали да я излекуват. Княза бил езичник, като всички тогава, но се съгласил, все пак всички други средства били изчерпани. Тогава те завели Цветана при един изворна баира край града и там тя приела християнската вяра и станала християнка под името  Теодора Тирона, а на мястото бил издигнат манастир на нейно име. Пак според една легенда от този извор се покръстил и самия цар Борис преди да започне християнизирането и на цялата Българска държава. 










св. Теодор Тирон

Живял е  в град град Амасий, в малоазийската област Понт по времето на римските императори Максимиан и Максимин през 4 в след Христа. Като езичници те били яростни преследвачи на новата християнска вяра и се стремели по всички възможни начини да я изкоренят, чрез гонения, насилие и преследвания  на християните. Като римски войник и Теодор Тирон бил задължен да пренася пожертвования на идолите и да им се покланя, но той твърдо отказал и изповядал своята вяра в Единствения Бог Исус Христос. Понеже бил много смел и добър войник, те го оставили на мира и се надявали с течение на времето да се промени, но той бил ревностен във вярата си и не се предавал. През това време другите християни били затваряни в тъмница измъчвани да се откажат от вярата си. Той ходил при тях и им служил за опора и утеха и укрепвал вярата им в Бог.  Една вечер той подпалил един езически храм и бил заловен и предаден на съда. Там той признал за постъпката си и смело изповядал вярата си в Исус Христос ,  за което бил хвърлен в най-страшната тъмница.  През нощта в тъмницата ми се явил сам Господ Бог и Му казал "Дерзай Теодоре! Аз съм с тебе! Не приемай земна храна и питие! За тебе ще има друг живот, безкраен и вечен, с Мене на небесата." Чувайки това той запял и ангелски хор му пригласял. Това много уплашило стражите, защото чували много гласове, а решетките и катинара на тъмницата били цели.  Подложили го на ужасни мъки и изтезания, но той не се отказал от живия бог. Тогава сред като видели, че не ще могат да пречупят вярата му, го изгорили жив на клада.

Около 50 г след смъртта на светеца, по времето на Юлиан  Отстъпник, който управлявал Византия се случило следното чудо: 

   Юлиан заповядал по време на постите пред първата седмица от светата Четиридесетница, които християните свято тачели, да поръсят всичко което се продава  по пазарите в империята с кръв от жертвите пренесени пред езическите идоли. Тогава на архиепископа в съня се появил един човек и му казал: "Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна у дома си да си правят коливо, т.е. да си варят пшеница с мед" . Когато учудения архиепископ го попитал кой е той отговорил така : "Аз съм мъченикът Христов Теодор Тирон - отговорил светецът - и съм пратен от Бога в помощ на християните". Така и направили, цяла седмица никой от християните не купувал нищо от пазара и се хранили само с коливо. Така се спасили.

Източник :

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Trakijska kupolna grobnica - Pomorie

Тракийска куполна гробница в Поморие Хероон в гр. Поморие         Предполага се, че тази гробница е представлява един от най-...